avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legea privind comertul electronic si SPAM-ul
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legea privind comertul electronic si SPAM-ul

Buna seara,
Conform legii 365/2002, modificata prin legea 121/2006 privind comertul electronic (prin email), art. 6 - comunicari comerciale - se considera SPAM trimiterea de oferte nesolicitate.
In situatia in care se trimite doar un mesaj de acceptare a transmiterii de oferte (fara a pune in mesaj si oferta explicita) si se mentioneaza ca, in caz ca destinatarul mesajului este de acord sa primeasca comunicari cu caracter comercial, sa acceseze un pagina web, printr-un link prezent in mesajul initial, se mai poate considera SPAM?
Sau este neaparat nevoie ca acesta sa dea un REPLY prin care sa accepte in mod explicit comunicarea comerciala ulterioara?
Dupa logica mea, accesarea linkului inseamna implicit acceptarea comunicarii.
Nu , nu vand nici Cialis, nici etnobotanice, si urasc SPAM-ul; e vorba de transmiterea unor oferte turistice.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 11:18, 10 Mai 2011
Da, este comunicare electronica nesolicitata. Legea nu defineste ce e "spamul", operatorii de servere de email definesc ce e spamul si ce nu accepta pe serverele lor. Deci puteti sa nu incalcati legea (nu riscati sanctiunile ei) dar totusi nu va vor ajunge mesajele la destinatari si invers.
Nu este vorba de mii de mesaje, nici macar de sute. Stiu ca furnizorii de servicii de internet (gazduire) au asemenea politici anti SPAM (si foarte bine ca le au!).
Dar efectuarea unei actiuni (click-ul pe link) nu inseamna o actiune voluntara, din moment ce i s-a comunicat respectivului ce va vedea - foarte in mare, ex.: o oferta turistica - si deci el, prin accesarea linkului, si-a dat acordul implicit de a vizualiza / afla acea oferta? Stie deja ca va vedea o oferta publicitara - la fel ca si pe site-urile online, pe care apar diverse linkuri cu reclame la...R, W, M, C etc. - nu numesc companiile.

Divagand putin, toate publicitatea primita in cutiile postale (sau impreuna cu diverse ziare - anexata la ele, sau chiar cea inclusa) ar putea reprezenta tot SPAM, nu-i asa?
Eu ma abonez la un ziar pentru ca ma intereseaza continutul sau, si nu stiu niciodata cate pagini de publicitate, mai mult sau mai putin interesanta (stupida) va contine acesta. Iar cutia mea postala este pentru a primi corespondenta, abonamente, nu tot felul de flyere cu "reparam acoperisuri" etc.
Ce faceti aici, teorie constitutionala? :) Dreptul trebuie citit pozitiv. Daca cetatenii ar fi fost sacaiti de pliantele, am fi avut o lege care sa condamne trimiterea la casuta postala.

De exemplu, exista jurisdictii in SUA in care cetatenii sunt sacaiti de cei care ii suna fara acord pe telefon si se pot inscrie anual in no-call-list. Oricine da telefoane comercial este obligat sa verifice lista inainte de a suna, altfel exista pedepse.

Pur si simplu oamenii nu-si doresc ofertele dvs de turism pe email asa ca s-a legiferat domeniul:)
daca in mesajul initial prin care solicitati acceptul inserati un link catre site, in baza de date a acestuia se poate retine actiunea destinatarului care, accesand linkul si-a manifestat acordul.

aceasta sectiune a bazei de date va fi utila atunci cand se vor formula eventuale acuzatii pentru spam impotriva dumneavoastra.
@eumarian
Nu stiu ce inseamna teorie constitutionala, si, la drept vorbind, nici nu ma intereseaza (nu sunt de specialitate).
Tonul Dumneavoastra mi se pare destul de agresiv, si chiar nu il inteleg.
Acesta este un forum de discutii. Nu toti au studii juridice.
Iar legea nu a fost facuta impotriva OFERTELOR MELE TURISTICE (chiar asa, afirmati ca o certitudine ca oamenii nu vor aceste oferte turistice - aveti cunostiinta de vreun sondaj cu acesta tema?)

... si scuze daca cumva v-ati simtit agresat sau jignit de mesajul meu.

@george
Multumesc pentru raspuns; tocmai redactam mesajul ca raspuns la postul lui @eumarian

P.S. Intrebarea mea era foarte la obiect: accesarea voluntara a unui link dintr-un mesaj de genul "Dorim sa va trimitem o comunicare comerciala; daca sunteti de acord sa primiti comunicarea comerciala accesati linkul de mai jos" poate reprezenta din punct de vedere al legii un accept? Este exact acelasi (sau aproape acelasi ) tip de optiune privind bifarea casutei "vreau sa ma abonez la Newsletter".
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
andrei2005, utilizator

Alte discuții în legătură

E-mail spam Istvan73 Istvan73 Buna ziua! Care sunt criteriile unei scrisori de intentie / oferta, ca sa fie legal, sa nu fie considerat spam? Si daca este vorba de o adresa de e-mail pe un ... (vezi toată discuția)
Intrebare introducere disclaimer pt. publicitate ContSters130254 ContSters130254 Hello. Pot insera un text in mail-urile pe care urmez sa le trimit clientilor, atat cei activi/inactivi cat si cei potentiali, fara ca acest mail sa nu fie ... (vezi toată discuția)
Cum trimit emailuri fara sa fiu spammer BaStan BaStan Buna ziua,ma numesc Bogdan.De curand am realizat un site mai exact [EDITAT] in care prezint cum se poate realiza /castiga bani pe internet.In lista mea de ... (vezi toată discuția)